Skip to content

Invloed van chemotherapie op haaruitval

Afhankelijk van de chemotherapie (cytostatica) kan het haar uitvallen, er is dus niet altijd sprake van haaruitval bij chemotherapie. Haaruitval treedt meestal op twee tot drie weken na de eerste behandeling. De medicijnen die gebruikt worden tijdens de behandeling vallen alle snelgroeiende cellen aan in het lichaam, dit betekent dus ook dat de gezonde cellen worden aangetast. Naast het beenmerg is het haar het snelst groeiende weefsel in het lichaam, de haarfollikels nemen de giftige stoffen van de medicijnen op en vallen hierdoor stil waardoor het haar uitvalt.

Door chemotherapie wordt de hoofdhuid gevoeliger voor invloeden van buitenaf, zoals kou en warmte. Hiernaast wordt de hoofdhuid droger en er kan hierdoor schilfering ontstaan. Haarverlies door chemotherapie is tijdelijk, na de kuur duurt het enkele weken voordat het haar weer begint te groeien. Het haarzakje heeft tijd nodig om te herstellen voordat het weer gezond haar kan produceren. Aanvankelijk zal het haar dunner zijn en anders van structuur. Zo kan iemand met krullen na de kuur stijl haar krijgen, en omgekeerd.

Tips bij haaruitval door chemotherapie

Wij geven u graag een aantal tips waar u rekening mee kunt houden als u te maken krijgt met haaruitval bij chemotherapie.

  • Laat uw haarwerk (pruik) aanmeten bij een erkende haarwerkspecialist voor vakkundige begeleiding en professioneel advies.
  • Verzorg uw hoofdhuid dagelijks.
  • Gebruik tijdens deze periode een zijden/satijnen kussensloop.
  • Wees voorzichtig met uw hoofdhuid in het directe zonlicht, door de chemotherapie kan uw hoofdhuid gevoeliger zijn.

Gebruik van Mediceuticals bij chemotherapie

Voor een optimaal resultaat wordt geadviseerd om reeds te starten met Mediceuticals vóór de chemo-behandeling. U kunt de producten ook gebruiken na de chemo-behandeling, om het haar en de hoofdhuid in conditie te houden. Neem altijd contact op met een Mediceuticals specialist/haarwerker voor persoonlijk advies en begeleiding.

1. Dagelijks de hoofdhuid voorzichtig wassen met een Mediceuticas shampoo (BioclenzHydroclenzVividFolligen of Saturate). Gebruik lauw water.

2. Vervolg met conditioneren van de hoofdhuid met de Therapeutic, laat 1 á 2 minuten inwerken en vervolgens uitspoelen.

3. Spray Numinox of Cellagen over de hoofdhuid en verdeel met de vingertoppen, niet uitspoelen. Let op: na het aanbrengen kan de huid een rode gloed vertonen, dit verdwijnt na ca. 20 minuten. Twee maal per dag aanbrengen (‘s ochtends en ‘s avonds) voor een optimaal resultaat. Numinox en Cellagen kunnen veilig worden gebruikt tijdens de chemotherapie, behalve 24 uur voor en 24 uur na een behandeling met de ”Cold Cap”.

4. Verzorg uw huid met de Dual Moist hand- en bodycrème of Bao-Med olie. Het is ook mogelijk om de Bao-Med olie te mengen met een dag- en nachtcreme of bodylotion.

Back To Top